Zablude o kosi

Evo neke od primjera koje sam susrela prilikom rada u  salonu:

  • kosa se jača ako je šišamo na kratko – netočno

Šišanjem samo maknemo istanjeni i oštećeni dio pa ona djeluje punije. Ne vrijedi pravilo ako se šišamo na kratko kad smo bebe da ćemo imati deblje i gušće vlasi. To nam ipak određuje genetika.

  • Ako kosu često češljamo ona raste brže – netočno

Prosjek rasta kose je od 0,8mm do 1,2mm mjesečno a ovisi o hormonskoj aktivnosti. Učestalo i pregrubo češljanje samo može utjecati na pucanje vrhova i lomljenje vlasi.

  • Ako iščupamo sijedu kosu ona više neće izrasti ili ako izraste biti će u našoj prirodnoj boji – netočno

Iščupamo li sijedu kosu ona će opet narasti sijeda na našu žalost a jedino što se može dogoditi je da oštetimo korijen. Dokazano je da su pušači 10 puta skloniji dobivanju sijede kose od nepušača.

  • Ispucani vrhovi mogu se obnoviti -netočno

Preparati za popravak vlasi samo su privremeno rješenje jer zaglađuju vrhove pa ako ih ne odrežemo odmah ili češće po malo oni  će pucati još više jer samo i samo šišanje može pomoći.

  • kosa raste brže ako je šišamo za vrijeme mladog mjeseca – netočno

Čisto nagađanje na temu slučajnosti

  • Ispadanje kose povezano sa godišnjim dobima -podjeljena mišljenja

Poznato je da na ispadanje kose povezano uz unutarnje stanje organizma na koje utjeće hormonski disbalans (štitnjača, porod) operacija i anestezija, razni lijekovi, loša prehrana… a sa godišnjem doba nije dokazano.

  • Kosa može postati imuna na šampone, regeneratore i proizvode za oblikovanje kose (izgleda uvelo ,bez sjaja) – djelomično točno

S vremenom se oko vlasi stvori film koji ne dopušta da u njih prodru dobri sastojci. Kosa postaje prezasićena pa je treba s vremena na vrijeme isprati posebnim preparatima za čišćenje prilikom dolaska frizeru.

Toliko za sada,

Ivana