Vjerujete li…

Povremeno odem u parfumerije kako bih vidjela što novo stavljaju u kozmetičke preparate. Ovaj put sam ciljano otišla pregledati sastav kupke i ulja pod nazivom „Mixa“. Na to me potaknuo razgovor sa frendicom koja se žalila kako joj dijete staro godinu dana ima problema sa kožom, točnije na nekim mu se dijelovima pojavljuje crvenilo koje se kasnije sitno ljušti.

S njom sam i prije razgovarala o njezi dječje kože i savjetovala je da, s obzirom na to kako se kod male djece do tri godine koža nije do kraja zadebljana, dovoljno u vodu staviti par kapi prirodnog ulja.

Međutim na veliki izbor preparata za djecu koja su pjenušava i fino mirišu, rijetko tko bi pomislio kao na izvor opasnosti. Iako su namijenjena djeci koja imaju suhu i osjetljivu kožu oni mogu biti štetni.

Kako ne bih nabrajala sve sastojke, navest ću samo neke s početka popisa, što znači da su i najzastupljeniji u preparatu.

Na primjer kupka i ulje za suhu i osjetljivu kožu djece Mixa.

  • SLS – jeftin sastojak koji isušuje kožu, može uzrokovati svrbež i perut.
  • PEG 200, PEG 5, PEG 7, PEG 60 – nisu kancerogeni kako su ih optuživali, ali oni imaju svojstvo, pogotovo oni s nižim brojem, da unose preparate u dublje slojeve kože. Čak se i ne preporučuju preparati s PEG ako je koža na bilo koji način oštećena.
  • BOJA YELLOW 3 – u malim dozama uzrokuje alergije, dermatitis.
  • COCAMIDE MEA – lakoćom se apsorbira u kožu, reagira s drugim sastojcima pri čemu nastaje kancerogeni NITROZIAMIN. Iritira oči i uzrokuje suhoću kože.
  • SODIUM BENZOATE – uglavnom se koristi sintetski dobiven, a može uzrokovati alergijske reakcije.

To su sve sastojci kojih ima u većim količinama od ulja koja se nalaze pri dnu popisa.

Postavljam logično pitanje: Zašto se takve kemikalije stavljaju u preparate za djecu? Hoćemo li ikada saznati koje su stvarne posljedice toga?

Kome dajemo povjerenje? Koliko je bitna dobit, a koliko dobrobit za djecu?

Iskorištavaju li naše povjerenje u ovom užurbanom načinu života?

Zadnje sam proučavala dječju kozmetiku općenito prije dvije godine, no nažalost vidim da su promjene vrlo male i idu puževim korakom.

Guglajte o formaldehidu koji je do prije par godina bio zastupljen u dječjoj kozmetici. Koliko je dugo trebalo da se ukloni iz kozmetike, bez obzira što se znalo o njegovoj štetnosti?

Ovim putem želim ukazati kako nije bitan brand, niti cijena već od ćega se sastoji preparat. Odvojite malo vremena i pročitajte sastav (INCI) na ambalaži vašeg omiljenog proizvoda. Radi se o vašoj djeci.