Koža – najveći organ tijela

Koža je najveći organ tijela i prvenstveno djeluje kao zaštita jer štiti tijelo od mehaničkih, kemijskih i bioloških povreda, a njena pravilna funkcija regulira i mnoge funkcije pojedinih organa tijela. I gdje griješimo, jesmo li još uvijek premalo upoznati sa vrlo bitnim čimbenicima koji utječu na kožu i na naše zdravlje ili sve više obraćamo pozornost, za koju prije nismo marili?! Zašto joj moramo posvetiti pažnje i vremena, razlog je velik: Koliko ćemo dati koži, toliko ćemo i dobit od nje.

Funkcije kože

Jedna od važnih uloga kože je izlučna, tako što se preko znoja i loja izlučuje mnogo štetnih produkata iz tijela. Koža djeluje kao dišni organ jer se preko nje izlučuje stanovita količina CO2 i prima manja količina kisika za površinske dijelove kože. Koža je nadalje prehrambeni organ, jer se preko nje može primati stanovita količina masti i u njima topljivih tvari što je osobito bitno jer se ta sposobnost može koristiti u svrhu liječenja. Koža kao organ ima svojstvo nagomilavanja jer skuplja u sebi ne samo veće količine vode, elektrolita nego i supstance koje nastaju u tijelu poremećenim metabolizmom. Kroz kožu se izlučuju svaki dan velike količine vode, i na taj način dolazi do mehaničkog čišćenja kože, te je uz bubrege crijeva i pluća najveći organ za izlučivanje vode.

Ona sudjeluje u metabolizmu vode, dušika, ugljikova dioksida, minerala i vitamina. Na njoj se nalazi zaštitni kiseli ogrtač koji sprečava rast bakterija i drugih patogenih organizama.

Učestalim korištenjem uobičajene kozmetike često ju izlažemo agresivnim kemijskim spojevima koji onda remete te njene funkcije.

Tijekom života koža gubi svoju elastičnost, stvaraju se bore a pregibima se neprimjetno stanjuje i suši. Iz tog razloga poželjno je kožu što duže održavati normalnom, svježom, elastičnom i glatkom a to se postiže odvijanjem normalnih metaboličkih procesa u koži.

Njega kože

Za naše zdravlje je vrlo bitno što i kako činimo našoj koži, jer sve naše navike su vidljive na njoj. Započnimo već danas za dobrobit nje, jer ona će nam zasigurno to vratiti u najboljoj mjeri i nagradit nas svojom prekrasnošću.