Koža i prehrana.

Koža nas često upozorava kada nastane neravnoteža tvari koje unosimo u sebe putem prehrane, te ukazuje to kroz razne simptome, što kroz alergijske reakcije, suhoću kože ili pojavu bubuljica ili akni.

Jedan od primjera je nedovoljno unošenje vitamina A, B1, B3, B6, E, K2, te minerala, kalija, cinka i masnih kiselina putem prehrane što rezultira gore navedenim.

Mnogo toga je već ispisano i još uvijek se piše i upozorava koliko je bitno da pravilno izbalansiramo prehranu, ali koliko nas stvarno o tome razmišlja? Malo, vrlo malo, jer dok nemamo nekih većih problema ne obaziremo se, a trebali bi, jer često veliki problemi dolaze potiho – godinama.

Da bi mijenjali navike, moramo mijenjati svijest da nije sve u lijepo osmišljenoj ambalaži ili koliko brzo  nešto  može biti gotovo. Da činimo malo izgovora je mnogo, naročito je naglašen onaj o pomankanju vremena i čitanju deklaracija.

Krenite sa jednostavnim, koliko šećera sadrži svaki proizvod koji uzmete u ruke? Zapitajte se što se krije iza naziva zamjena za sir ili orahe.

Napravite mali test.

Svi volimo čokoladu jer je vrlo ukusna ali i odličan antioksidans i regulira probavu, ali kolika je stvarna kvaliteta vaše omiljene čokolade.

Kupite tamnu čokoladu, po mogućnosti sa što većim udjelom kakaa. Svaki dan kroz narednih pet dana jednu kockicu pustite da vam se otopi u ustima, da nepce prožme okus čokolade. Šesti dan uzmite kockicu obične mliječne čokolade i učinite isto. Tada ćete osjetiti naglašen okus masnoće i šećera.

Iz tog razloga osobama se čokolada može navesti kao jedan od okidača za pojavu problema s kožom. Ovo je samo jedan od primjera.

Blagdani su blizu, ako pečete kolače probajte smanjiti šećer u receptima i naravno budite umjereni u desertima nakon glavnog jela jer veće količine šećera negativno utječu na proces starenja kože i njezine obnove.

Razmislite…